Понеділок, 06.05.2024, 06:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Який жанр ви найбільше полюбляєте?
Всього відповідей: 36
Форма входу

Головна » 2013 » Листопад » 19 » 19 листопада - міжнародний день відмови від куріння
16:36
19 листопада - міжнародний день відмови від куріння
 Кожен третій четвер листопада щорічно в більшості країн світу відзначається Міжнародний день відмови від куріння. Він був  Американським онкологічним товариством в 1977 році. 
За даними ВООЗ: 
- у світі 90% смертей від раку легенів, 75% - від хронічного бронхіту і 25% - від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням; 
- кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець (до 2020 року цей рівень може підвищитися до однієї людини за три секунди). 
Куріння і викликані ним захворювання щорічно стають причиною смерті багатьох громадян нашої країни.
Мета Міжнародного дня відмови від паління - сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти паління всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління й інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.
Слід зазначити, що за доброї поінформованості про шкоду тютюнопаління для здоров’я, не багато городян прагнуть позбавитися від нікотинової залежності. Або людина не усвідомлює всієї тяжкості наслідків вживання тютюну для свого здоров’я, або вважає, що хвороба її не торкнеться, або звичка палити настільки сильна, що немає можливості від неї відмовитися.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, вмирає 4 мільйони чоловік або 1 людина за кожні 8 секунд. В усьому світі ця шкідлива звичка є однією з найголовніших причин смертності. Якщо така ситуація продовжуватиметься й надалі, 500 мільйонів людей або 9 % населення світу ризикує померти від куріння. Адже цигарки стають основною причиною смерті та інвалідності в усьому світі і забирають більше життів, ніж СНІД, туберкульоз, материнська смертність, дорожньо-транспортні пригоди, вбивства і самогубства разом узяті. Курці, як правило, скорочують своє життя на 15-20 років.
До чого призводить куріння?
Наслідки куріння пов’язані з арсеналом небезпечних захворювань. Зокрема, ця шкідлива звичка є причиною серцевих приступів, інсультів, хронічних бронхітів, емфізем, різних видів онкозахворювань, особливо раку легень. Адже 11 з 12 хворих, які померли від раку легень, були курцями. Серед людей віком від 30-40 років, які полюбляють цигарки, інфаркти трапляються в 5 разів частіше, ніж серед тих хто цієї шкідливої звички не має. Викурювання однієї цигарки завдає організмові такої ж шкоди, як і півторадобове перебування на загазованій автомагістралі.
Жінки, які палять, у 10 разів частіше залишаються безплідними, у чоловіків розвивається імпотенція. Курці страждають від кашлю, задишки, дефектів шкіри.
Що містить дим цигарок?

Дим цигарок містить смоли, до складу яких входить понад 4000 хімічних речовин. Відомо, що 43 з них викликають онкозахворювання. Серед них: ціанід, бензол, метиловий спирт, ацетилен (його використовують для зварювання металу). У цигарковому димі також містяться оксиди азоту і вуглецю – отруйні гази.

Головним елементом цього диму є нікотин - речовина, яка викликає у людини сильну наркотичну залежність.
Чому так важко кинути курити?
Подолати цю шкідливу звичку важко навіть тим, хто дуже сильно цього хоче. В основному тому, що нікотин викликає у людини сильну залежність. На відміну від героїну чи кокаїну, нікотин не викликає у людини яскраво вираженого стану оп’яніння, тому його силу часто недооцінюють. Однак легкий стан ейфорії від куріння викликає потяг до нього і людині хочеться відчути цей стан знову і знову. Нікотин дійсно впливає на настрій, заспокоює. Але відчуття напруженості, яке знімають цигаркою, частково виникає саме в результаті потягу до нікотину.
Кинути курити важко ще й тому, що це - поведінкова звичка, яка вкорінилась у нашому повсякденному житті.
Поради тим, хто бажає кинути курити:

За один-два тижні до повної відмови від куріння, якщо немає протипоказань, поприймайте аскорбінову кислоту (вітамін С) по 200-300 мг в день.

Визначте день припинення куріння. Назвіть його Днем здоров’я. Бажано, щоб він був у межах двох тижнів з моменту прийняття рішення.

Попросіть родичів, знайомих, друзів підтримати Вас у цьому починанні.

Було б добре, щоб відвикати від куріння ви розпочали разом з кимсь із своїх друзів – буде можливість поділитися успіхами або невдачами, одержати своєчасну пораду.

Своїх знайомих попросіть категорично відмовляти вам у проханні закурити.

Поступово зменшуйте кількість викурених цигарок на одну-три штуки.

Намагайтеся до кінця не викурювати цигарку, оскільки в її останній частині міститься найбільше шкідливих речовин.

Зменшуйте кількість затяжок і збільшуйте перерви між ними.

Під час куріння намагайтеся рідше тримати цигарку в роті.

Не залишайте в кімнаті недокурки, викидайте їх одразу.

Щоразу збільшуйте інтервал між курінням. Не робіть глибоких затяжок.

Включіть в своє харчування овочі, фрукти, молочні продукти. Щонайменше на два-три тижні виключайте зі свого раціону міцний чай, каву, гострі й солоні продукти. Вживайте більше рослинної їжі, соків, мінеральної води та не переїдайте. Це допоможе легше перенести утримання від куріння.

Перестаньте купувати цигарки, а щоразу просіть їх у когось із перехожих. Поступово відчуватимете від цього ніяковість та й людям це швидко набридне.

На пропозицію знайомих закурити, відмовляйте.

Більше часу проводьте на свіжому повітрі.

Займіться фізкультурою, вступіть до спортивної секції тощо. Це допоможе відвернути увагу від шкідливої звички.

При бажанні закурити займіться справою. Це може бути як хатня робота, так і фізичні вправи. Якщо немає протипоказань, займіться легким бігом, плаванням тощо.

При бажанні закурити, замініть цигарку жувальною гумкою, а не цукерками, сухарями.

Кидайте курити раз і назавжди, не торкайтеся до цигарок навіть з метою „експерименту”.

Які зміни відбуваються в організмі людини після припинення куріння?
Через 20 хвилин:

- нормалізується кров’яний тиск;
- уповільнюється пульс;
- температура долонь і стоп підвищується до нормальної.
Через 8 год.:
- відновлюється нормальний рівень кисню у крові;
- знижується вміст окису вуглецю.
Через 24 год.:
- зменшується ризик інфаркту.
Через 48 год.:
- відновлюється ріст нервових клітин;
- поліпшується нюх і смак;
- полегшується хода.
Через 2 тижні – 3 місяці:
- поліпшується кровообіг;
- об’єм роботи легенів збільшується на 30 %.
Через 1-9 місяців:
- збільшується опірність організму, відтак зменшується ризик застуди, кашлю, нежиті, втома та задишка;
- починає відновлюватися тканина легень.
Через 1 рік:
- ризик ішемічної хвороби серця знижується вдвічі.

Нові дослідження доводять, що шкода від пасивного паління ще більша, ніж вважалося раніше. Серцевий напад? Лише квіточки. Паління – це удар не лише по тілу, але й по психіці – твердять останні знахідки американських науковців. Навпаки, відмова від паління робить людей щасливими.
Головний лікар Служби охорони здоров’я США Регіна Бенджамін опублікувала звіт про вплив тютюнового диму на організм людини. За її словами, дим одразу проникає в кров та впливає на кожен орган. Навіть ті, хто палять лише зрідка, або просто перебувають в оточенні курців опиняються перед загрозою серйозно захворіти, чи навіть померти.
Паління є справжньою проблемою серед військових. Особливо у зонах конфліктів. Ветерани часто сприймають цигарки як заспокійливе, як спосіб відволіктися від суворих реалій війни.
Професор Майлс Макфол та лікар Ендрю Саксон із шпиталю для ветеранів у Сіетлі дослідили більше 900 ветеранів. Половину з них лікували від посттравматичного синдрому та від залежності від тютюну у рамках єдиної програми. Інші проходили окремі курси лікувань. Ендрю Саксон зазначає:
«Вдвічі більше тих ветеранів, які одночасно отримували допомогу психолога з приводу посттравматичного синдрому кинули палити, порівняно з тими, хто лікувався лише від тютюнової залежності».
Дослідження проведене Університетом Браун довело, що люди, які відмовились від паління стають навіть щасливішими. У дослідженні взяли участь 200 людей, які прагнули кинути палити. Учасники отримували нікотинові пластирі та консультації. До та після відмови від паління їх перевіряли на симптоми депресії. Дослідники кажуть, що люди, які повністю відмовились від паління, практично не мали симптомів погіршення настрою. І це не все. Вчені виявили, що у тих, хто повертається до паління настрій насправді погіршується, щойно вони починають палити знову».
Експерти сподіваються, що результати дослідження надихнуть курців кинути палити, особливо, якщо вони зрозуміють, що це зробить їх не пригніченими та знервованими, а здоровішими та щасливішими.
ВООЗ стверджує, що куріння це «заразна» хвороба, що передається через рекламу і спонсорування. Тютюнові компанії щорічно витрачають сотні мільйонів доларів на спонсорську підтримку спортивних змагань по всьому світу. Реклама і продаж сигарет під час цих змагань залучає до куріння молодь.
Відповідно до визначення ВООЗ, курцем вважають людину, яка випалює, принаймні, одну сигарету за день упродовж не менше як 12 місяців.
Україна належить до країн Європи з високим рівнем поширення цієї шкідливої звички, особливо серед молодих чоловіків.
Звісно, вибирати завжди Вам, бути здоровими чи палити!
Категорія: Інформхвилинка | Переглядів: 1243 | Додав: ishtukina | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Контакти

Наша адреса:
м. Прилуки вул. Ветеранська, 2

Телефон:
(04637)4-41-96

Електронна пошта:
ishtukina@ukr.net

Графік роботи

Працює 8.00 - 17.00
Прийом читачів 9.00 - 16.00
Перерва 12.00 - 13.00
Вихідні субота, неділя
Останній день місяця - санітарний

Звіримося?
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

ПРИЛУЦЬКА ЗОШ №2

БІБЛІОТЕКА ЗОШ №13

БІБЛІОТЕКА
ГІМНАЗІЇ №5

БІБЛІОТЕКА ЗОШ №9
 Сайт бібліотеки школи.  
Обміняємось банерами?
Код нашої кнопки:
<a href="//bibl2.at.ua/"> <img src="//bibl2.at.ua/bibl2.gif" width="88" height="31"></a>
Наша кнопка:
Банер
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz