П`ятниця, 03.05.2024, 05:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
Категорії розділу
Пошук
Наше опитування
Який жанр ви найбільше полюбляєте?
Всього відповідей: 36
Форма входу

Головна » 2014 » Лютий » 12 » 12 лютого - 205 років від дня народження Чарлза Дарвіна, англійського природодослідника, основоположника еволюційного вчення
10:46
12 лютого - 205 років від дня народження Чарлза Дарвіна, англійського природодослідника, основоположника еволюційного вчення
Чарльз Дарвін жив в епоху бурхливого суспільного розвитку, коли природознавство було на підйомі, і в науці здійснювалися важливі відкриття. Він народився 12 лютого 1809 в Шрусбері (Великобританія). Чарльз не мав систематичної біологічної освіти (два роки навчався на медичному факультеті в Едінбурзі, а потім впродовж трьох років - у Кембріджському університеті, де в 1831 р. закінчив богословський факультет), але дуже захоплювався природничими науками, цілеспрямовано вивчав спеціальну літературу, займався колекціонуванням, полюванням, брав участь в експедиціях по дослідженню геології, фауни і флори окремих районів Англії, спостерігав, записував бачене і прагнув дати йому раціональне пояснення. Він зблизився з такими відомими ученими, як зоолог Р.Грант, ботанік Дж.Генсло, геолог А.Седжвік. І тому не дивно що, коли виникла необхідність рекомендувати досвідченого натураліста до складу науководослідницької експедиції, Генсло назвав саме Чарльза Дарвіна, який мав достатні природничонаукові знання і навики польового дослідника.
Наприкінці 1831 року по закінченні університету почалася п'ятирічна кругосвітня подорож Дарвіна на експедиційному судні королівського флоту "Бігл". Ця подорож була важливою подією в житті Чарльза, справжньою школою для нього. Інтенсивно працюючи як геолог, палеонтолог, зоолог і ботанік, він зібрав величезний і дуже цінний науковий матеріал, який зіграв виняткову роль в розвитку еволюційної ідеї.
За час подорожі Дарвін побував на острові Тенеріф, островах Зеленого Мису, побережжя Бразилії, в Аргентині, Уругваї, на Вогняній Землі, в Тасманії, на Кокосових островах і зробив велику кількість спостережень. Йому належить низка цікавих палеонтологічних знахідок. Проаналізувавши численні факти, Дарвін прийшов до висновку, що вимерлі і нинішні тварини мають спільне походження, але останні істотно змінилися. Причиною цього могли бути зміни, які відбувалися з часом на земній поверхні. Вони ж могли бути і причиною вимирання видів, останки яких знаходять в земних пластах.
Особливо цінний матеріал Чарльз Дарвін зібрав на островах Галапагосського архіпелагу, які знаходяться в екваторіальній зоні Тихого океану на відстані 800-900 км на захід від берегів Південної Америки. Дарвіна особливо вразила своєрідність фауни і флори Галапагосів. На архіпелазі зустрічається порівняно небагато видів, але для більшості з них характерна велика кількість особин.
Дарвін зібрав 26 видів наземних птахів, причому всі вони за винятком одного, зовсім унікальні і більше ніде не зустрічаються! Він описав 13 видів в'юрків - птахів-ендеміків, тобто поширених тільки в цьому районі. Окрім інших ознак, види в'юрків відрізняються формою і розміром дзьоба - від масивного як у дубоноса, до невеликого і тонкого, як у зяблика або вільшанки. Дарвін довів, що особливості будови дзьоба залежать від характеру їжі цих птахів (насіння рослин, комахи і т.п.). Цікаво що на різних островах зустрічаються різні форми в'юрків, і Дарвін відзначає, що можна припустити, що був узятий один вид і модифікований в різних кінцях архіпелагу. Цих птахів зоологи називають дарвіновими в'юрками.
Перебування Чарльза Дарвіна на Вогняній Землі і зустріч з тубільцями навели його на сміливу думку про тваринне походження людини.
Вивчення структури коралових рифів було основою для розробки Дарвіном теорії утворення коралових островів.
Після повернення з подорожі 2 жовтня 1836 року Дарвін детально обробляє і публікує зібрані геологічні, зоологічні і інші матеріали і працює над розробкою ідеї історичного розвитку органічного світу яка зародилася ще під час подорожі. Понад 20 років настирливо розвиває і обгрунтовує він цю ідею, продовжує збирати і узагальнювати факти, особливо з практики рослинництва і тваринництва.
У 1838-1841 роках Дарвін був секретарем Лондонського геологічного товариства. У 1839 року він одружився, а в 1842 подружжя переїхало з Лондона в Даун (графство Кент), де Дарвіни стали жити постійно. Тут Дарвін вів усамітнене і розмірене життя ученого і письменника.
Категорія: Інформхвилинка | Переглядів: 732 | Додав: ishtukina | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Контакти

Наша адреса:
м. Прилуки вул. Ветеранська, 2

Телефон:
(04637)4-41-96

Електронна пошта:
ishtukina@ukr.net

Графік роботи

Працює 8.00 - 17.00
Прийом читачів 9.00 - 16.00
Перерва 12.00 - 13.00
Вихідні субота, неділя
Останній день місяця - санітарний

Звіримося?
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Друзі сайту

ПРИЛУЦЬКА ЗОШ №2

БІБЛІОТЕКА ЗОШ №13

БІБЛІОТЕКА
ГІМНАЗІЇ №5

БІБЛІОТЕКА ЗОШ №9
 Сайт бібліотеки школи.  
Обміняємось банерами?
Код нашої кнопки:
<a href="//bibl2.at.ua/"> <img src="//bibl2.at.ua/bibl2.gif" width="88" height="31"></a>
Наша кнопка:
Банер
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz